TTIP

Afkorting voor Transatlantic Trade and Investment Partnership, een veelomvattend handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Om de handel tussen de twee economische grootmachten te bevorderen, zijn er plannen om zo veel mogelijk barrières weg te werken. Zo zouden importtarieven moeten worden afgeschaft en zou regelgeving tussen de twee gelijk getrokken moeten worden. Critici, waaronder GroenLinks, vrezen dat door TTIP standaarden voor consumentenbescherming – die in Europa vaak hoger liggen dan in de VS – naar beneden gaan.

Er is nog een groot nadeel: door TTIP kunnen bedrijven zich via de achterdeur met Europese regelgeving bemoeien door een omstreden clausule in het verdrag (zie ISDS/ICS). Multinationals kunnen staten voor een arbitragecommissie slepen op het moment dat bestaande wetgeving wordt aangepast en miljardenclaims bij overheden leggen. De arbitragecommissie gaat buiten de rechterlijke macht van een land om. Zo hebben grote bedrijven al een vinger in de pap nog voordat democratisch gekozen politici beleid aanpassen. De verkiezing van Donald Trump bracht één opluchting: TTIP staat voorlopig in de ijskast.