Financiële transactietaks

Geringe belasting op transacties op de financiële markten, bedoeld om speculatie te ontmoedigen.

Zo’n heffing remt flitstransacties af, evenals het eindeloos herverpakken van financiële producten tot derivaten waarvan de risico’s nauwelijks meer te doorgronden zijn. Daarentegen drukt de financiële transaktietaks (FTT) vrijwel niet op beleggers die investeren voor de lange termijn. Zo draagt de heffing bij aan de stabiliteit in de financiële sector.

Transacties binnen de financiële wereld zijn nu nog onbelast. Leg dat maar eens uit aan de belastingbetaler, na de kredietcrisis en de miljardeninjecties waarmee overheden de banken overeind hebben gehouden.

Er is nauwelijks een dossier denkbaar dat tot meer politiek gesteggel leidde dan de FTT. De vereiste unanimiteit voor het voorstel van een FTT van de Europese Commissie bleek in 2011 niet haalbaar. Daarom ging een kopgroep van elf landen zonder de rest verder. Maar zelfs deze kopgroep is er anno 2017 nog altijd niet uit. Ondertussen dreigen de meeste transacties uitgesloten te worden van de FTT waardoor deze bijna betekenisloos zou worden. De financiële sector lacht in zijn vuistje.