Schubdier

De pangolin of het schubdier is een mierenetend zoogdier, ongeveer zo groot als een kat, komt voor in Azië en Afrika. Zijn claim to fame is een treurige: schubdieren zijn ’s werelds meest illegaal verhandelde zoogdieren om hun vlees en om hun schubben.

De afgelopen tien jaar zijn er meer dan een miljoen wilde schubdieren gedood, de prijs van de schubben vertienvoudigde de laatste vijf jaar, onder andere doordat de afzetmarkt in China en Vietnam groeide. Net als bij de hoorn van de neushoorn wordt bij de schubben van schubdieren gedacht dat ze allerlei kwalen genezen en potentieverhogend werken.

Bijkomend probleem is dat schubdieren zich erg langzaam voortplanten en ook nog eens erg makkelijk te vangen zijn: ze rollen zich op tot en bal zodra ze bedreigd worden.

Gelukkig is er ook nog wat goed nieuws te vermelden. In 2016 is er een compleet verbod gekomen op elke vorm van internationale handel voor alle schubdiersoorten. Dat is de hoogste wereldwijde bescherming dat een dier kan krijgen in het CITES-verdrag.

Voor wie die deze prachtige dieren wil bewonderen:er staan genoeg filmpjes op YouTube!