Ecotaks

Een vraag die Bas Eickhout elke keer krijgt wanneer het over emissiehandel gaat: waarom geen ecotaks op CO2-uitstoot? Het emissiehandelssysteem werkt immers niet zoals het zou moeten werken.

Er zitten echter een aantal voordelen aan emissiehandel. Bij een ecotaks staat de prijs vast en bepaalt de markt de uitstoot. Bij emissiehandel staat de toegestane uitstoot vast en bepaalt de markt de prijs. We controleren met ETS dus precies hoeveel CO2 er de lucht ingaat. Bijkomend voordeel: zolang de markt centraal staat, kan je op meer steun van de liberalen rekenen. En dat is hard nodig om de conservatieve meerderheid te breken.

Daarnaast zal een betekenisvolle Europese ecotaks nooit van de grond komen. Europese belastingvoorstellen vereisen (helaas) unanieme steun van de EU-landen. Conservatieve en fossiele reus Polen heeft dan dus volledig vrij spel.

Besluiten rondom het emissiehandelssysteem gaan daarentegen via gekwalificeerde meerderheid, dat maakt de besluitvorming soepeler en ambitieuzer. Ook is het naïef om te verwachten dat de industriële lobby die zo actief op ETS is, bij de invoering van een ecotaks ineens op de handen gaat zitten.

Dat wil trouwens niet zeggen dat we in Nederland geen ecotaks moeten invoeren. ETS garandeert een Europese bodemprijs, maar dat is lang niet voldoende voor het Parijsakkoord. Niets staat de Nederlandse regering in de weg om additionele maatregelen te nemen.