Netneutraliteit

Voor een vrij en open internet is het essentieel dat providers gelijke toegang bieden tot alle beschikbare gegevens en diensten op internet. Alleen dan behoudt het internet zijn vernieuwende kracht.

Stel je voor dat YouTube met providers een deal zou sluiten, waarbij die providers beloven de YouTube-filmpjes snel te zullen doorgeven aan internetgebruikers, terwijl ze het verkeer van andere videosites zullen afknijpen. Zulke ‘netdiscriminatie’ zou de concurrenten van YouTube kansloos maken. Ook de startende internetondernemer die het gouden idee heeft om YouTube te overtreffen, kan het dan wel schudden. Dominante spelers blijven dominant. De innovatie komt tot stilstand.

In 2012 legde Nederland netneutraliteit bij wet vast. Hiermee was Nederland het tweede land ter wereld, naast Chili. En sinds 2015 ligt er een Europese wet. De wet zelf liet veel ruimte over en ondermijnde daarmee het principe van netneutraliteit maar de verschillende toezichthouders kwamen in 2016 met richtlijnen over hoe de regels uit te leggen en hebben daarin de grotere gevaren die de netneutraliteit ondermijnen weggenomen.