Bemoeizucht

Het verbod op kromme komkommers stond jarenlang symbool voor de ijver van eurocraten om absurde regeltjes af te kondigen voor van alles en nog wat. Zo werd de euroscepsis gevoed. En inderdaad heeft de interne markt gezorgd voor een stortvloed aan gedetailleerde regels om de grensoverschrijdende handel te vergemakkelijken, concurrentievervalsing tegen te gaan en consumenten te beschermen.

Vaak verving één Europese regel 28 nationale regeltjes. Al enkele jaren proberen de Europese instellingen te kappen in het woud van voorschriften. Sinds 2009 mogen kromme komkommers weer in de winkel liggen. Toen de eurocraten besloten om vreemd gevormde groenten en fruit weer toe te laten, bleek ook wie de grootste voorvechters waren van de vormvoorschriften: de supermarkten. Rechte komkommers passen makkelijker in dozen en schappen.

Europese politici doen er goed aan om zich de vraag te blijven stellen waar de wens om handel te bevorderen overgaat in bemoeizucht. Bijvoorbeeld in discussies over harmonisatie.