Bialowieza, Woud van

Pools oerbos aan de grens met Wit-Rusland dat de Europese gemoederen flink bezighoudt. En terecht. Het bos is een van de laatste natuurgebieden in Europa waarvan grote stukken vrijwel onaangetast zijn door mensen. De Europese bizon (of wisent), de wolf en de Europese lynx huizen er. Uiteraard is het een Natura 2000-gebied.

Onder het mom van keverbestrijding is de Poolse regering de houtkap flink aan het opvoeren. 180.000 kubieke meter hoogwaardig hout moet er geveld worden, en de vrees is dat het daar niet bij zal blijven. Recht tegen het advies van binnen- en buitenlandse biologen in, die waarschuwen voor de enorme schade aan de natuur die de kap zal opleveren.

De Europese Commissie heeft Polen, onder andere op aandringen van Bas Eickhout, op de vingers getikt omdat het de Europese habitatrichtlijn schendt. De Poolse regering negeerde echter elke aanmaning en dus is de Europese Commissie een gerechtelijke procedure gestart. EU-regelgeving is nu het laatste draadje waarmee dit woud beschermt wordt.

Houtkap in Bialowieza. (Foto: Metselaar, J. & Grishchenko, M)