E-privacyverordening

Een update van de Europese regelgeving op het gebied van online privacy. De bestaande online privacywetgeving stamt uit 2002. Ter referentie, de smartphone brak pas een jaar of vijf later door.

In de nieuwe E-privacyverordening moeten ook Amerikaanse diensten als WhatsApp, Skype en Facebook zich houden aan Europese privacyregelgeving. Ook de mate waarin consumenten gevolgd kunnen worden – online, maar ook in offline als ze hun telefoon bij zich hebben – wordt met deze verordening aan banden gelegd. Ook krijgen opsporingsdiensten meer bevoegdheden.

Nadeel van deze nieuwe wetgeving is dat er ook een aantal zaken gelegaliseerd worden die de privacy van EU-burgers juist schaadt, zoals bijvoorbeeld het volgen van wifigebruikers op vliegvelden. Het Europees Parlement wil dit aan banden leggen, zo zet Judith Sargentini zich in om te zorgen dat burgers niet zonder dit te weten gevolgd mogen worden op hun wandeling door een winkelstraat en dat bedrijven ons online-gedrag niet mogen volgen zonder onze expliciete toestemming.