Draaideur

Overstap van een politieke functie naar een baan in het bedrijfsleven op hetzelfde beleidsterrein.

Het netwerk, de kennis van ‘binnenuit’ en de toegang tot wetgevers die de politicus heeft kan leiden tot een voorkeursbehandeling voor een bedrijf en mogelijke belangenverstrengeling is niet uit te sluiten. Want wiens belang diende de politicus vlak voordat die de overstap maakte?

Voormalig voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso accepteerde binnen twee jaar na zijn aftreden een baan bij de zakenbank Goldman Sachs. Barroso was Commissievoorzitter tijdens de bankencrisis en daarmee verantwoordelijk voor het reguleren van de financiële markten en de bankensector. Dat hij juist aan de slag ging bij een van de banken die een grote rol speelde in de financiële crisis, leidde tot grote publieke verontwaardiging.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemde de keus bedenkelijk en stelde een onderzoek in. Daaruit bleek dat Barroso de regels niet heeft overtreden. Juncker wil nu de de afkoelingsperiode voor de Commissievoorzitter verlengen naar drie jaar en voor alle andere Eurocommissarissen naar twee jaar.

Als het aan de Groene fractie ligt, gaat de afkoelingstermijn voor eurocommissarissen op z’n minst naar drie jaar, dat is namelijk ook de termijn dat een oud-eurocommissaris recht heeft op wachtgeld. Voor Europarlementariërs geldt geen afkoelperiode, die moet er snel komen wat de Groenen betreft.