Cotonou-overeenkomst

Overeenkomst tussen de EU en 79 voormalige Europese koloniën, de zogenoemde ACS-landen (ACS staat voor Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan).

Sinds hun onafhankelijkheid krijgen deze landen een voorkeursbehandeling ten opzichte van andere ontwikkelingslanden. Zo krijgen zij steun uit het Europees ontwikkelingsfonds en een betere toegang tot de Europese markt. Maar met name de afspraken rondom de toegang tot de Europese markt stuitten op bezwaar van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Om te voldoen aan de regels van de WTO moeten ontwikkelingslanden ook hun eigen markten openstellen voor producten en diensten uit de EU. Op dit model is veel kritiek, onder andere omdat het de beschermingsmogelijkheden van de eigen markt van de ontwikkelingslanden vermindert. Bovendien zit deze vorm van samenwerking en handel met de EU de regionale integratie van ACS-landen in de weg.

In 2020 loopt de Cotonou-overeenkomst af en er is veel discussie over de mogelijke opvolging hiervan. De Europese Commissie wil in de toekomst per regio kijken naar de wensen en benodigdheden, in plaats van de 79 landen op één hoop te gooien als één club die zijn bestaansrecht alleen ontleent aan de koloniale banden met Europa uit het verleden.