Eickhout, Bas

Europarlementariër voor GroenLinks sinds 2009. Werkte voor hij de politiek in ging als klimaatwetenschapper bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Schreef mee aan het vierde rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC), dat hiervoor in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Vice-voorzitter van de Groene fractie en de nummer 1 van Duurzame 100 in 2014.

Bas schreef over zijn ervaringen op de klimaattoppen het boek Klimaatmores. In het Europees Parlement geroemd om zijn grote dossierkennis en weet hij met slim politiek spel zaken voor elkaar te boksen. Denk bijvoorbeeld aan de strijd tegen hormoonverstorende stoffen of de F-gassen of voor de verduurzaming van pensioenen.

Eickhout is coördinator van de Groene fractie in de milieucommissie, was de initiator van de parlementaire enquête naar het dieselschandaal en weet met kennis van zaken op allerlei vlakken het beleid groener en duurzamer te maken. Zo moeten pensioenfondsen hun houdbaarheid ook aan duurzaamheid toetsen, wordt transport schoner en komen er steeds betere duurzaamheidseisen voor zaken als biomassa.

Gevreesd door vriend en vijand in het Europarlement en Europese Commissie, maar ook gesprekspartner voor landen als China die willen weten hoe je nu werkelijk vooruit komt met duurzaamheidsbeleid.

Twitternaam: @BasEickhout.