Orbán, Viktor

Minister-president van Hongarije die zich ontpopt tot leider met dictatoriale trekken bínnen de Europese Unie.

De voorman van de conservatieve rechtse partij Fidesz slaagde er na zijn aantreden in 2010 in om de Hongaarse rechtsstaat uit te kleden: de persvrijheid is ingeperkt, buitenlandse NGO’s worden geïntimideerd en in een kwaad daglicht gesteld, vluchtelingen worden bestempeld als terrorist en buitengehouden met een vier meter hoog hek langs de grens met Servië. In 2017 deed Orbán zelfs een poging een universiteit in Boedapest te sluiten omdat die gefinancierd werd door filantroop George Soros, een uitgesproken Orbántegenstander.

Zo gaat de regering-Orbán lijnrecht in tegen de Europese waarden, maar tot nu toe blijft actie van de Europese Commissie uit. Het Europees Parlement wil echter actie en onderzoekt de vraag of Hongarije nog een gezonde democratie is, Judith Sargentini is rapporteur. Als dat niet zo is, kan Hongarije het stemrecht ontnomen worden in de Raad van Ministers in een Artikel 7-procedure.

Pikant detail: Fidesz, de partij van Orbán, is in het Europees Parlement lid van de christendemocratische EPP, waar ook het CDA in zit.