Lagendijk, Joost

Europarlementariër voor GroenLinks van 1998 tot 2009, buitenlandspecialist.

Als voorzitter van de parlementaire delegatie voor Turkije zette hij zich in voor een democratisch Turkije dat welkom moest zijn in de Europese Unie. Zijn huwelijk met een bekende Turkse tv-journaliste maakte Lagendijk tot ‘nationale schoonzoon’ van Turkije.

Na zijn vertrek uit het Europees Parlement vestigde hij zich in Istanbul waar hij werkte als columnist, docent en auteur. Zijn status veranderde echter na een kritische biografie over president Erdogan, de schoonzoon werd persona non grata. In september 2016 werd hem de toegang tot Turkije geweigerd en mag hij het land niet meer in. Volgens officiële lezing wegens een fout met zijn visumaanvraag.

Lagendijk vermoedt dat het te maken heeft met zijn werk als columnist voor de Turkse krant Zaman en de Suleyman Sah Universiteit in Istanbul. De Turkse krant Zaman is na de staatsgreep overgenomen door de regeringspartij AKP van president Erdogan en de universiteit werd gesloten wegens vermeende banden met de Gülenbeweging. Erdogan houdt de Gülenbeweging verantwoordelijk voor de staatsgreep in Turkije in juli 2016.