Energiebesparing

Hard nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatcrisis tegen te gaan. Europese huishoudens verspillen gemiddeld duizend euro per jaar aan energie. Zonde! En zo blijft Europa afhankelijk van olie en gas.

Maar liefst 350 miljard euro van de Europese welvaart verdwijnt jaarlijks naar de oliestaten, meer dan de helft van de energie die we verbruiken komt uit geïmporteerde fossiele brandstoffen.

De EU streeft naar twintig procent energiebesparing in 2020 en het ziet er naar uit dat het doel nipt gehaald gaat worden. Ook in Nederland gaat energiebesparing met hangen en wurgen, onder andere omdat er nog steeds geen goed energielabel voor gebouwen is. Er is veel winst te behalen bij het doelmatiger verwarmen van huizen en kantoren; bij renovaties zou het bijvoorbeeld verplicht moeten zijn maatregelen tot energiebesparing mee te nemen.

Daarnaast slurpen huishoudelijke apparaten veel energie. De EU heeft al voor heel wat apparaten energie-eisen geformuleerd, zoals voor televisies, verlichting (exit gloeilamp), wasmachines, koelkasten en stofzuigers. GroenLinks wil dat nog verder uitbreiden (zie ecodesign).

In Brussel wordt ook weer onderhandeld over een nieuwe energiebesparingsdoelstelling voor 2030. De Groene fractie doet er alles aan om die zo ambitieus mogelijk te krijgen.