Europese Raad

Machtig gremium, gevormd door de regeringsleiders van de 28 EU-landen, een enkel staatshoofd zoals de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Commissie (op dit moment Jean-Claude Juncker) en de eigen voorzitter, de Pool Donald Tusk.

Jarenlang kwam de Europese Raad zo’n viermaal per jaar bijeen voor een eurotop. Daarbij werden moeilijke knopen doorgehakt en nieuwe Europese projecten gelanceerd – het soort werk dat je niet aan de mindere goden in de Raad van Ministers kunt overlaten.

De afgelopen jaren is de frequentie van de eurotoppen flink opgeschroefd. Niet alleen omdat er een eurocrisis en een vluchtelingencrisis moest worden bezworen, maar ook omdat een aantal regeringsleiders zelf meer sturing wil geven aan de EU.

Vooral de grote lidstaten, Frankrijk voorop, vinden dat de Europese Commissie een toontje lager moet zingen. Die ontwikkeling is niet zonder risico’s, want de Commissie heeft meer oog voor de belangen van kleine lidstaten, meer oor voor het Europees Parlement, meer verstand van grondrechten en meer hart voor de Europese zaak.