Trusts

Trusts zijn voor ons continentale Europeanen moeilijk te begrijpen juridische constructies waarmee eigendom en bezit wordt geregeld in de Gemenebest-landen.

Al eeuwenlang worden zij in Groot-Brittannië gebruikt om bijvoorbeeld nalatenschap te regelen. Een voorbeeld van een trust is een vader die een appartement cadeau wil geven aan zijn zoon zonder dit aan hem te vertellen, onder de voorwaarde dat de zoon zijn studie afmaakt. De trust waarin het appartement zit wordt geadministreerd door een bevriende advocaat (trustee) en die zal er voor zorgen dat het appartement wordt overgedragen aan de zoon zodra deze laatste zijn diploma heeft.

Omdat trusts niet geregistreerd worden en niet transparant zijn, worden zij misbruikt om crimineel geld wit te wassen. Na de terroristische aanslagen in Europa en de onthullingen van de Panama Papers besloot de Europese Commissie om de bestaande anti-witwaswetgeving versneld aan te passen. Dankzij een initiatief van Judith Sargentini moeten trusts in Europa geregistreerd worden.