Dijsselbloem, Jeroen

Nederlandse minister van Financiën in kabinet-Rutte II en voorzitter van de Eurogroep van 2013 tot 2017.

Jeroen Dijsselbloem is officieel lid van de Partij van de Arbeid, maar heeft een trackrecord dat menig VVD-er tot linkse softie doet verbleken. Onder zijn leiding frustreerde Nederland verschillende keren de aanpak van belastingontwijking in Europees verband.

Hij leidde als minister in Nederland niet alleen het calvinistische begrotingsbeleid dat de recessie onnodig lang deed voortduren, maar sloot ook het akkoord over een snoeihard bezuinigings- en hervormingsprogramma voor Griekenland dat na het begin de schuldencrisis in 2009 nog steeds nauwelijks uit het dal klimt. Toch paste Dijsselbloem het woord ‘ontwrichtend’ niet toe op zijn eigen bezuinigingsbeleid, maar wel op het GroenLinks-verkiezingsprogramma toen Jesse Klaver in de peilingen begon te stijgen.

Dijsselbloem heeft geen warme relatie met het Europees Parlement. Na een interview waarin hij suggereerde dat Zuid-Europese landen hun geld verkwisten aan ‘drank en vrouwen’, vielen vrijwel alle fracties over hem heen. Nog problematischer is dat Dijsselbloem formeel alleen aan de Tweede Kamer verantwoording schuldig is, waardoor de Europeanen uit de andere eurolanden geen democratische controle kunnen uitoefenen op deze machtige positie. Er liggen toekomstplannen voor verdieping van de EMU die dit democratisch tekort kunnen verkleinen.