Sargentini, Judith

Europarlementariër voor GroenLinks sinds 2009.

Al op haar vijftiende was Sargentini actief voor de PSP-jongeren en in 1989 maakte ze de vorming van GroenLinks mee. Voordat ze voor GroenLinks verkozen werd in het Europees Parlement na de Europese verkiezingen van 2009, was ze fractievoorzitter van GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad.

Buiten de politiek hield ze zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel, onder meer bij het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika. Als activist van Fatal Transactions nam ze deel aan het Kimberley Proces dat de import van bloeddiamanten aan banden legde. Als parlementariër kreeg ze het voor elkaar dat er wetgeving rond conflictmineralen kwam.

Sargentini is coördinator van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken voor de Groene fractie, en lid van de commissies Ontwikkelingssamenwerking, Terreurbestrijding en Mensenrechten. Daarnaast zit zij in de delegaties voor Zuid-Afrika en het Pan-Afrikaans Parlement.

Transparantie is een rode draad in haar werk, of het nu om de keten van grondstoffen gaat of om het publiek maken van belanghebbenden achter bedrijven (UBO).

Sargentini staat daarnaast bekend om haar tomeloze inzet voor mensenrechten en vrijheden. Zo is ze bekend in en buiten Hongarije bekend wegens haar kritische kijk op het beleid van premier Viktor Orbán. Ze brengt als rapporteur advies uit over Hongarije en het in werking stellen van de artikel 7-procedure.

Twitternaam: @judithineuropa.